Obrasci ( RA-1, RO-1, RO-2, NR-1)

1. Kreiranje RA-1 uputnice

Kako bi upisali novu RA-1 uputnicu potrebno je u glavnom izborniku pod: "Osnovni podaci", odabrati izbornik: "Obrazac RA1"

U meniju pored lokalne tražilice odabrati opciju: "+Novi".

U prozoru za unos nove RA-1 uputnice prvo u polju: "Radnik", odaberite radnika za kojeg radite RA-1 uputnicu tako da počnete upisivati ime ili prezime radnika.

Nakon odabira radnika imate mogućnost odabrati datum. Zadani datum je trenutni datum izrade RA-1 uputnice no tu vrijednost možete promijeniti. 

Sustav vam sam radi pobrojanje RA-1 uputnica pa vam stoga nudi automatski slijedeći redni broj

Na kraju možete odabrati od kuda želite da aplikacija povuče podatke o radniku. Pri tome vam se nude tri mogućnosti.

  • prethodno popunjene uputnice za odabranog radnika - odabirete kada želite da aplikacija iz prethodne uputnice za tog istog radnika povuče sve podatke i automatski popuni RA-1 uputnicu
  • podatke za radnog mjesta radnika - odabirete kada želite da aplikacija povuče podatke koje ste definirali za trenutno radno mjesto radnika (viditi poglavlje radna mjesta)
  • nekog drugog radnog mjesta - odabirete kada želite da aplikacija povuče podatke koje ste definirali za neko drugo radno mjesto, a ne radno mjesto na kojem se trenutno radnik nalazi (viditi poglavlje radna mjesta). Ako ste odabrali ovu opciju aplikacija će vam otvoriti dodatno polje u kojem ćete početi upisivati naziv radnog mjesta s kojeg želite "povući" podatke u uputnicu koju upravo kreirate.
NAPOMENA: bilo koja odabrana opcija i dalje vam nudi mogućnost da samostalno dodatno uredite podatke na RA-1 uputnici prije spremanja i eventualnog ispisa. 


Klikom na: "Nova uputnica RA-1" kreirate uputnicu za odabranog radnika na odabrani datum i pod rednim brojem koji je prikazan. Preuzeti podaci iz jedne od opcija koje smo opisali biti će automatski upisani u novoj upitnici. 

Neka polja biti će popunjena automatski. Tako će aplikacija radni staž na poslovima za koje se utvrđuje zdravstvena sposobnost računati od datuma početka rada radnika na radnom mjestu sa posebnim uvjetima do danas. Datum je određen u podacima na stranici radnika

Na isti način će aplikacija upisivati ukupni radni staž. Na stranici radnika upisan je staž do zaposlenja i datum zaposlenja iz čega će aplikacija automatski izračunati koliko je vremena proteklo do dana izrade RA1 uputnice. Aplikacija će računicom staž do zaposlenja + staž od zaposlenja do dana izrade RA1 uputnice upisati podatak za ukupni radni staž

NAPOMENA: svi staževi izračunati u aplikaciji su informativni, tj ne uzimaju u obzir rad s beneficiranim stažem ili rad na nepuno radnog vremena

Kada ste završili sa popunjavanjem RA-1 uputnice imate mogućnost:

  • Snimi - snimiti uputnicu u vašu evidenciju
  • Snimi i otvori novu - snimiti uputnicu u vašu evidenciju i odmah nastaviti sa unosom nove RA-1 uputnice
  • Ispiši - idete u postupak ispisa uputnice. Sustav će automatski dati na ispis dva primjerka kojima će na dnu pisati: "1.Zdravstvenoj ustanovi" odnosno "2.Poslodavcu".
    NAPOMENA: Kako je ovo zakonska obaveza aplikacija će automatski za vas kreirati dvije kopije iste uputnice.
  • "Upiši uvjerenje radniku" - vodi vas na posebnu stranicu gdje ćete moći dodati novo osposobljavanje / uvjerenje za radnika. Ovo se obično radi nakon što radnik zadovolji liječnički pregled na koji ste ga uputili izradom RA-1 uputnice. Na taj način spajate RA-1 uputnicu sa radnikom u obliku uvjerenje o osposobljavanju koja će se prikazivati u podacima radnika i po kojoj će se pratiti rokovi isteka uvjerenja i sl. Nakon što snimite novo osposobljavanje / uvjerenje aplikacija će vas odvesti na stranicu radnika gdje ćete moći vidjeti novu stavku pod. "Uvjerenja radnika". Ukoliko ponovno otvorite RA-1 obrazac za koji ste upisali uvjerenje za radnika aplikacija će vas na to upozoriti tako da više nećete imati link: "Upiši uvjerenje radniku" već link "Veza na uvjerenje: *broj uvjerenja*" na kojem možete vidjeti/urediti uvjerenje koje je vezano uz taj obrazac.
NAPOMENA: ukoliko želite prilikom ispisa dodati i svoj potpis odnosno pečat vaše tvrtke/ustanove na obrazac molimo da pogledate poglavlje: "Dodavanja pečata i potpisa na izvještaje" pod sekcijom:  "Organizacijska struktura".